Brno 3. júla 2024 – Trend znižovania spotreby plynu a elektriny sa v druhom kvartáli 2024 skončil, vyplýva podľa dátového analytika spoločnosti Amper Meteo Kamila Rajdla z údajov spotreby elektriny a plynu. Po očistení o vplyv počasia totiž spotreba plynu medziročne rástla o 2,2 %. Spotreba elektriny ešte klesla o 1,5 %, pričom v júni už rástla. Informovala o tom agentúra ČTK.

Skutočná spotreba plynu bola vďaka veľmi teplému počasiu nižšia ako vlani. Všetky tohtoročné mesiace sú zatiaľ teplotne nadpriemerné, čo ešte v apríli a máji významne ovplyvnilo dĺžku vykurovacej sezóny a potrebu vykurovania. V apríli a máji bola spotreba plynu výrazne nižšia ako vlani, v apríli dokonca o viac ako pätinu. V júni bola medziročne rovnaká. Celkovo bola za Q2 spotreba plynu medziročne nižšia o 15 % a o 24 % nižšia oproti päťročnému referenčnému obdobiu 2017 až 2021.

„Rozhodujúcim faktorom boli teploty vzduchu, ktoré dovoľovali zásadne šetriť s energiami. Proti referenčnému obdobiu sú ale stále vidieť vysoké úspory okolo 17 % aj po očistení o vplyv počasia,“ uviedol meteorológ spoločnosti Petr Skalák. Šetriť s plynom začali Česi predovšetkým od roku 2022, keď sa začali zvyšovať ceny, ktorých rast vtedy akcelerovali dopady vojny Ruska s Ukrajinou.

Vlani sa začali prejavovať úspory elektriny vďaka masívnemu rozvoju fotovoltaík. V máji a v júni sa však tento rok pokles spotreby zastavil a začal sa prejavovať aj mierny rast. V apríli bola spotreba medziročne nižšia po očistení o vplyv počasia o 3,4 %, v máji len o 1,5 % a v júni už rástla o 0,7 %. Proti referenčnému obdobiu 2017 až 2021 robia úspory po očistení o vplyv počasia 9,3 %.

„Vývoj spotreby elektriny v uplynulých mesiacoch by mohol poukazovať na opätovné oživenie ekonomiky, ale aj na útlm nových inštalácií malých fotovoltaických elektrární. To by vzhľadom na vývoj cien elektriny nebolo prekvapením, pretože sa vďaka tomu predlžuje návratnosť investície. Situácia sa bude v roku 2025 ešte viac zhoršovať, pretože mnoho firiem s fixnými cenami výkupu zásadne znížilo jednotkovú cenu za MWh vyrobenej elektriny a jej predaj sa prakticky neoplatí,“ povedal finančný riaditeľ Michal Nádeníček. Inštalácia sa však podľa neho oplatí ako investícia do budúcnosti pre zníženie rizika pri náhlom zvýšení cien komodít.

Od začiatku roka sa v ČR vyrobilo z OZE 3522 GWh – 10,6 % celkovej spotreby. Pričom z 56 % sa na tom podieľali fotovoltaické elektrárne, ktorých inštalovaný výkon sa v H1 zvýšil medziročne zhruba o polovicu. Z tretiny sa na výrobe podieľali vodné elektrárne a z 10 % veterné elektrárne.