Žilina 15. júna 2023 – Spoločnosť SPP robí všetko pre bezpečnosť dodávok energií na Slovensku, a to nielen pokiaľ ide o fyzické dodávky, ale aj cenovú oblasť. Na konferencii SPNZ „Bezpečnostné, technické a právne výzvy slovenského plynárenstva“ v Žiline to povedal člen predstavenstva spoločnosti SPP Peter Kučera, ktorý v tejto súvislosti pred nadchádzajúcou zimou 2023/24 vyjadril mierny optimizmus.

SPP sa pri zaisťovaní bezpečnosti dodávok zameriava na tri oblasti. „Najdôležitejšie sú diverzifikačné kontrakty podpísané s významnými medzinárodnými spoločnosťami. Museli sme posilniť zásobníkové kapacity. Zároveň z Európskej únie prichádzajú iniciatívy na podporu riešenia nákupu plynu,“ konkretizoval Kučera.

V minulom aj aktuálnom roku SPP uzavrel viacero diverzifikačných kontraktov na dodávky plynu. Keďže je stále v platnosti aj zmluva s ruským Gazpromom, ruský plyn na Slovensko stále tečie. „Pokiaľ nie sú sankcie na ruský plyn, nemáme nástroj, ako sa od tohto kontraktu odstrihnúť,“ poznamenal Kučera s tým, že pre riziko prerušenia dodávok z Ruska, či už z dôvodov na strane EÚ alebo Gazpromu, je SPP povinný zabezpečiť plyn z alternatívnych zdrojov.

„To sme urobili tak, že sme uzatvorili kontrakty so spoločnosťami BP, RWE, Shell, ExxonMobil, Eni. Veľmi nám záležalo na tom, aby sme kontrakty uzatvorili s veľkými renomovanými spoločnosťami, aby garancia toku v prípade prerušenia bola zabezpečená ich menom a silou spoločnosti, ako aj preto, že oni majú fyzické zdroje,“ zdôraznil člen predstavenstva SPP a pripomenul aj podpisy memoránd o porozumení najmä s talianskymi spoločnosťami Eni a Snam. „Pozeráme sa na to z toho pohľadu, že chceme zabezpečiť toky nielen z juhu, z Talianska, ale aj zo severnej Európy, z Nemecka, Belgicka a Holandska,“ uviedol Kučera.

Posilnenie zásobníkových kapacít

SPP podľa neho posilnil aj svoje zásobníkové kapacity a kontrahoval v spoločnosti Nafta ďalšiu kapacitu. „Dnes sa nachádzame na úrovni 14 TWh,“ špecifikoval s tým, že spoločnosť svoje portfólio, 30 TWh, pokrýva približne na 50 %. „Ako štátna firma cítime zodpovednosť za celú krajinu. Preto sme posilnili zásobníkové kapacity. Keď to spočítame so zásobníkmi v Dolných Bojanoviciach, cca 6 TWh, určený pre domácnosti, môžeme povedať, že Slovensko je nadpriemerne vykryté skladovacou kapacitou v pomere ku spotrebe,“ konštatoval Kučera, pričom pripomenul, že zásobník nie je primárne určený na dlhodobé dodávky celého toku, ale mal by vykrývať špičky a sezónnu spotrebu.

Slovenské zásobníky sú aktuálne na úrovni cca 76 % naplnenosti, a to zhruba o dva mesiace skôr než obvykle. Keďže plynu je aktuálne veľa, od Gazpromu aj z diverzifikačných kontraktov, má to aj finančné dosahy. „Tým, že plyn skladujeme a nie je predaný, ako by po zime mal byť, musíme skladové zásoby kryť aj finančne, čo sú značné fyzické prostriedky,“ poznamenal Kučera a stým, že diverzifikácia prináša dodatočné náklady, ktoré musí SPP pre krajinu vynaložiť. „Ale je to naša povinnosť,“ dodal.

Spoločné nákupy plynu

Tretím pilierom bezpečnosti dodávok je mechanizmus spoločného nákupu plynu. Prvé kolo prebehlo v apríli 2023. EÚ dostala ponuky 25 spoločností na dodávku 13,4 mld. m3. Z celkového dopytu 11,6 mld. bolo 10,9 mld. m3 spárovaných s predloženými ponukami. Ďalšie kolo sa očakáva v druhej polovici júna a do konca roka sú plánované ďalšie tri tendre.

„SPP sa zapojil do prvej výzvy a v týchto dňoch bol jeho dopyt spárovaný s ponukou z externého trhu,“ uviedol Kučera, podľa ktorého SPP víta všetky opatrenia prispievajúce k zvýšenej bezpečnosti dodávok energií vrátane spoločného nákupu plynu. Nástroj by však mal prejsť istou revíziou. „Pokiaľ nebude vylepšený v tom zmysle, že sa zagreguje dopyt a na strane ponuky nepríde k dramatickému zníženiu ceny oproti trhovej tak tento nástroj môže byť len doplnkový, ale nie nosný,“ povedal Kučera, ktorý vyjadril nádej, že v ďalšom vývoji sa podarí nedostatky mechanizmu spoločného nákupu napraviť.

Schémy pomoci

Keďže bezpečnosť dodávok nie je len o samotných fyzických dodávkach energií, ale aj o ich cene, aby sa predišlo problému energetickej chudoby obyvateľstva či výpadkom v priemysle, SPP sa veľmi aktívne podieľal aj na súvisiacich schémach pomoci v spolupráci s ministerstvami hospodárstva a financií. V rámci priamej pomoci, cez SPP ako dodávateľa, bola výsledkom dodávka plynu domácnostiam s navýšením +15 % oproti roku 2022, elektrina približne na úrovní 2022, pôsobenie SPP ako agenta medzi SE a ostatnými dodávateľmi a výrazne nižšia cena plynu a elektriny pre domácnosti oproti zvyšku Európy. Regulované firmy a rozšírená skupina zraniteľných zákazníkov takisto dostali výrazne výhodnejšie ceny, než aké by boli podľa regulačného vzorca, pripomenul Kučera. V prípade nepriamej schémy pomoci určenej pre neregulované firmy a priemysel SPP spolupracuje s MH na príprave a realizácii kompenzácii od úrovne 99/199/€(MWh, doplnil.

Vývoj v zime 2023/24

Pokiaľ ide o vývoj v nasledujúcej zime, existujú podľa Kučeru dva názory. Jeden hovorí, že kríza je už vyriešená, zásobníky sú plné, LNG nejako pokrýva spotrebu. „Nikto to však neotestoval počas reálnej záťaže v zime, keď by bola chladnejšia a museli by sme sa spoliehať čisto na sourcing z LNG,“ upozornil Kučera, ktorý je miernym optimistom, ale súčasne povedal, že kríza ešte stále nie je za nami. Poukázal pritom aj na fakt, že LNG je mobilný a globálny nástroj. „Keď cena v Ázii vyletí, plyn možno dostaneme, ale cenovo sa budeme musieť opäť pretekať najmä s ázijskými trhmi,“ poznamenal.

Dôležitými faktormi pre zimný vývoj budú ďalší pokles dodávok z Ruska o cca 30 mld. m3, otázka, ako bude LNG schopný nahradiť ruský plyn, nedostatočná kapacita európskych vnútrozemských prepravných trás a pokračujúce udržiavanie spotreby zníženej o 15 %.

Nižším cenám plynu počas zimy 2023/24 by mohli pomôcť mierna zima, slabší ázijský dopyt, vyššia produkcia francúzskeho jadra, hospodárska recesia a ďalší pokles spotreby energií.

Naopak medzi riziká nárastu cien patrí možnosť, že LNG nebude schopný nahradiť ruský plyn, chladná zima, ďalšie problémy produkcie jadra vo Francúzsku, neplánované odstávky na produkčných zariadeniach v Nórsku, USA, Katare či Afrike, ako aj zvýšenie dopytu v Európe, uviedol Kučera.

„S vedomím, čo všetko sme urobili, v oblasti diverzifikácie, zásobníkov, kontraktov, ktoré máme akoby naviac, môžeme v podstate povedať, že na zimu 2023/24 sme veľmi dobre pripravení. Verím, že to prežijeme, ako sme to prežili teraz a cenové rozdiely, ktoré môžu nastať, nebudú také výrazné, ako boli túto zimu. Lebo ten dosah nebol fyzický, ale v bol v oblasti ceny. Verím, že peak ceny sa počas ďalšej zimy podarí sploštiť, lebo to má zásadné dosahy na ekonomiku,“ uzavrel člen predstavenstva SPP Peter Kučera.

Hlavným partnerom konferencie Bezpečnostné, technické a právne výzvy slovenského plynárenstva bol Slovenský plynárenský priemysel, a.s.