Berlín 31. marca 2023 – Nemeckému ministrovi hospodárstva Robertovi Habeckovi sa nepodarilo presadiť zákaz nových vykurovacích zariadení na zemný plyn a olej od roku 2024. Jeho predstavy odmietli predstavitelia koaličných strán po rokovaní parlamentného výboru pre klímu a infraštruktúru. Informoval o tom portál trend.sk.

Podľa pôvodnej Habeckovej predstavy mal od roku 2024 v krajine začať platiť zákaz uvádzať do prevádzky nové vykurovacie zariadenia na plyn a olej. Minister chce, aby štát čo najrýchlejšie prešiel na klimaticky neutrálne vykurovacie systémy, a to tak, že sa Nemecko čo najskôr zbaví plynového vykurovania, píše trend.sk.

Obmedzenia by mali najprv platiť pre nové vykurovacie systémy, no postupne aj pre tie už existujúce, čo by znamenalo masívnu výmenu vykurovacích systémov v celej krajine, finančne zaťažujúcu podnikateľov aj bežných občanov. Rezort chcel takéto riešenie presadiť napriek faktu, že vlani u Nemcov pri nových inštaláciách dominovali plynové a olejové vykurovacie zariadenia a predaj tepelných čerpadiel za nimi výrazne zaostával, poznamenal trend.sk.

Najčastejšie sa vykurovalo práve plynom. Ten dominoval aj pri kúpe nových vykurovacích zariadení, čo potvrdil Spolkový zväz nemeckého teplárenského priemyslu. Minulý rok tak Nemci preferovali plynové kotly pred tepelnými čerpadlami. A to aj napriek tomu, že štedrejšie štátne dotácie vláda poskytuje práve na tepelné čerpadlá.

Predstavitelia troch koaličných strán SPD, FDP a Zelení po viac ako 30-hodinovom rokovaní výboru pre klímu a infraštruktúru v utorok (28. 3.) oznámili, že plán ministra Habecka nepodporia. Zaujímavosťou podľa trend.sk je, že Zelení, teda dlhoroční Habeckovi politickí kolegovia, nedokázali presadiť podporu jeho návrhov. Znamená to, že ostrému zákazu vykurovania fosílnymi palivami dali minimálne dočasnú stopku.

Strany v spoločnom vyhlásení uviedli, chcú presadzovať „technologicky otvorený prístup“ a nasledovať by malo spomalenie razantných krokov. Mali by sa predlžiť rôzne prechodné obdobia, aby mali Nemci dostatočný čas na výmenu vykurovacích zariadení a podľa dohody koaličných strán by sa v nasledujúcich rokoch mali výraznejšie zvýšiť dotácie, ktoré uľahčia podnikom aj domácnostiam prechod na klimaticky neutrálnejšie formy vykurovania, píše trend.sk.

Razantné zmeny, ktoré chcel Habeck zaviesť od budúceho roka sledovala s nevôľou aj nemecká verejnosť, ktorá ministra kritizovala za neexistenciu jasných pravidiel a nikto nevie, čo vlastne bude od nového roka platiť. Firmy, priemysel aj bežní obyvatelia žiadali jasne stanovené podmienky v energetickej oblasti, poznamenal trend.sk.

Habeck svoje kroky obhajoval a sľuboval, že Nemcov čaká veľká štátna podpora, preto sa podľa neho prechodu na klimaticky neutrálne vykurovanie nemusia obávať. Práve väčšou pomocou od štátu chcel zmierňovať spoločenské napätie, ktoré narastá v súvislosti s radikálnymi zásahmi meniacimi desaťročia fungujúci systém. Napätie sa začalo stupňovať aj po tom, ako začali na verejnosť prenikať informácie, že občanom by postupne v najbližších rokoch štát mohol výraznejšie zasahovať do súkromia, napríklad obmedzovaním spotreby v čase energetickej špičky, dodáva trend.sk.

Na potrebu rozvážnejšieho uplatňovania svojej vízie o zelenej politike zo strany Nemecka upozornila nedávno poradenská spoločnosť McKinsey, ktorá zdôraznila, že krajina už o dva roky nemusí byť schopná pokryť spotrebu elektriny v špičkách.

Analýza podľa trend.sk ukazuje, že zodpovední politici a úradníci by mali viac uvažovať o energetickom mixe, pretože samotné OZE nebudú stačiť. Nemecko bude musieť ďalej počítať aj s plynom a aspoň čiastočne aj s uhoľnými elektrárňami. Existuje reálna hrozba, že v budúcnosti by sa krajina musela viac spoliehať na dovoz elektriny, vyplýva z analýzy.

Nemecká Spolková sieťová agentúra si však napriek značnej kritike podobné problémy v roku 2025 zatiaľ nepripúšťa. Tvrdí, že zásobovanie elektrinou neohrozí ani vyradenie uhlia ani zvýšená spotreba energie elektromobilmi či tepelnými čerpadlami.

Zdá sa, že najnovšie udalosti do značnej miery rozvírili nielen diskusiu. Nemeckú koalíciu prinútili urobiť reálne kroky, aby sa tempo klimatických cieľov viac priblížilo k realite. Výsledkom má byť aj revidovanie zákona o ochrane klímy. Pri dosahovaní klimatických cieľov by mali kompetentní myslieť na väčšie prepojenie priemyslu, dopravy, stavebníctva či bývania, konštatuje trend.sk.

Pri doterajšom hodnotení fungoval systém, v ktorom malo každé ministerstvo vykazovať, ako sa mu v jeho oblasti darí znižovať klimatickú záťaž. Po novom by sa malo prihliadať najmä na spoločne dosiahnuté ciele.

Habeckovi podľa trend.sk nie je čo závidieť. Ako dlhoročný podporovateľ zelenej politiky musel v súčasnosti čiastočne ustúpiť svojim koaličným partnerom, no zároveň si chce zachovať pozíciu environmentálneho lídra.

Už teraz však čelí značnej kritike, a to aj zo strany klimatických združení, ktorým sa nepáči, že ustupuje z pôvodných pozícií. Podľa nich by sa v klimatickej razancii nemalo poľavovať, naopak, mala by byť ešte výraznejšia.

Habeck vysvetľuje, že momentálne boli isté ústupky potrebné, aby koalícia mohla ísť ďalej. Ako uvádza denník Die Welt, koalícia sa dohodla na zrýchlení niektorých plánovacích procesov pre veľké infraštruktúrne projekty v energetike, železničnej a cestnej doprave. Naopak, zmierniť by sa mali niektoré veľmi prísne nastavené sektorové ciele na znižovanie emisií, napríklad v stavebníctve, uzavrel trend.sk.